Published On: 28 november 20191097 words5,5 min read
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Opruimen geeft rust

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][tp_empty_space dp_height=”20px” tab_height=”10px” mob_height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Twee jaar geleden reisde ik naar Senegal, om de familie van mijn partner te ontmoeten en dat opende mijn ogen. Ik realiseerde mij meer dan ooit dat je als mens zo weinig nodig hebt. De waarde die ik kende van spullen, meubels en kleding vielen in het niet. Voordat ik naar Senegal toe ging, zat ik al in een soort overgang van verzamelaar naar opruimer. Maar in Senegal ging de knop helemaal om. Ik heb nog nooit zoveel tevreden mensen bij elkaar gezien die je allemaal begroeten met een glimlach van oor tot oor. Hoe weinig sommige mensen daar ook hebben, ze geven jou voor je gevoel de wereld. Gastvrij, vriendelijk en zeer respectvol werd ik ontvangen. En dat gaf me enerzijds een heel fijn gevoel, maar ook voelde ik me bezwaard. Ik ging nadenken over alles wat ik thuis in mijn bezit had en het gaf me een zwaarbeladen gevoel.

Natuurlijk is het fijn en leuk om jezelf te omringen met leuke items, en om jezelf elke dag weer te hijsen in een leuke outfit. Maar hoe belangrijk is het eigenlijk? Je herkent jezelf misschien wel met de gedachtes; ‘Oh, dat kledingstuk trek ik vast nog wel een aan’, terwijl het misschien zelfs al wel jaren ongedragen in je kast hangt. Vroeger verzamelde ik zelfs kartonnen labels van gekochte kleding, omdat ik dacht: daar kan ik ooit nog iets mee. Nu zal je denken, dat is wel heel extreem, maar het had vooral te maken met mijn creatieve brein. Ik zag in elk materiaal wel een toekomst voor een creatie. Maar na dit soort dingen jaren lang ongebruikt in een laadje bewaard te hebben en constant weer mee te slepen tijdens verhuizingen, werd het mij steeds duidelijker. Ik moet opruimen en niet zo’n beetje ook.

Uiteindelijk veroorzaken al die spullen ruis in je hoofd en ruis in je huis. Hoe cliché het ook klinkt, maar een opgeruimd huis geeft écht ook een opgeruimd hoofd. Het voelde voor mij bijna alsof al die spullen, kleding en tierelantijnen langzamerhand mijn energie opzogen. Ik werd er letterlijk moe van.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

à la Marie Kondo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Dus het was tijd om op te ruimen. En wat is dat een enorme klus! Niet alleen omdat ik door de jaren heen zoveel spullen en kleding had verzameld, maar ook om die dingen emotioneel los te laten. Met heel veel spullen is het zo, dat wanneer je ze weer tevoorschijn haalt, je ineens denkt ‘Ohja dat had ik ook nog, wat leuk’. Dus als je ze weg doet, vergeet je hoogstwaarschijnlijk dat je ze ooit hebt gehad.

Ik kreeg de smaak te pakken van het declutteren, ontspullen, à la Marie Kondo. Dat betekende per categorie (kleding, boeken, keukenspullen etc.) dingen uit de kasten halen, op een hoop ‘gooien’ en inzien hoeveel spullen je eigenlijk wel niet hebt. En nee, dat heb je echt niet allemaal nodig. En terwijl ik naar zo’n berg met spullen zat te kijken dacht ik soms ook echt wel, ‘waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?’, maar je moet echt even doorzetten. Niet alleen kost het veel tijd, maar ook energie. Je wordt snel overweldigd door de hoeveelheid en daarom is het ook niet erg om dit stap voor stap aan te pakken. Wanneer je eenmaal begonnen bent zal je zien dat het steeds makkelijker wordt om de knoop door te hakken en om dingen weg te doen. Zoals Marie Kondo zegt: ‘Omring je alleen met dingen waar je echt blij van wordt’. Dat heeft mij heel erg geholpen in het selectieproces. Ik werd namelijk van een hoop dingen niet blij meer. Naarmate ik dozen en vuilniszakken vulde met het ene na het andere item, voelde ik me steeds iets lichter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nieuwe indeling

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het leukste gedeelte vond ik toch echt wel het opnieuw indelen van kasten. Alles zo neerzetten en ophangen zodat je in één oogopslag ziet wat je hebt. Ik zou je aanraden om het boek opgeruimd van Marie Kondo te lezen en de serie Tidying up with Marie Kondo te kijken. Zij geeft daarin ook goeie tips over hoe je spullen en kleding het beste kunt opbergen. Wat een ruimte kun je daarmee creëren. Wanneer je eenmaal op dat punt bent gekomen, kan je je niet voorstellen wat je daarvoor met al die spullen deed. Het lijkt soms wel puur en alleen dat je die spullen hebt om kasten op te vullen. Nu heb ik ineens ruimte over.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nieuwe spullen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Er is wel een tip die ik je graag mee wil geven. Het kan soms verleidelijk zijn om die legere ruimtes dan weer te vullen door nieuwe dingen te kopen. Maar, ga voordat je iets koopt na of je het écht wilt hebben of nodig hebt. Het is namelijk niet moeilijk om weer te vervallen in ‘het verzamelen’. Wees in dit opzicht soms streng voor jezelf, want uiteindelijk geeft je dat rust en ademruimte. Dat betekent echt niet dat je nooit meer iets zult kopen, maar zorg ervoor dat hetgeen dat je koopt, je écht blij maakt.

Voor mij werkt het opruimen inmiddels bijna verslavend. Ik herzie mijn spullen en kleding met regelmaat en ik vind het nu zelfs bijna een vorm van ontspanning. Dat kledingstuk al maanden niet gedragen? Weg! Dat keukengerei dat ik nooit gebruik? Weg! Heerlijk om zo mijn huis door te gaan. Het kost zeker tijd en het is niet altijd makkelijk, maar zo hou je als het goed is, enkel en alleen de dingen over, waar je blij van wordt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][tp_empty_space dp_height=”90px” tab_height=”60px” mob_height=”60px”][tp_button btn_text=”Terug naar blog!” icon_fontawesome=”fa fa-arrow-left” before_after=”before” btn_align=”text-center” btn_url=”url:http%3A%2F%2Fmismoart.nl%2Fblog|title:Blog||”][/vc_column][/vc_row]

Leave your comment

Related posts